Jag har semester

Jag har haft en härlig sommar, åtminstone stundtals, solen har lyst, vattnet är varmt och det finns nästan inga mygg som bits. Matte har varit ledig i åtta veckor, men snart åker hon visst iväg på en rundresa i norra Sverige för att titta på växter och djur.

Början av semestern var rätt bra, jag fick leva lyxliv i husvagnen.
Det serverades frukost på sängen, så som det bör när man har semester på ett bättre ställe.Vi var i Jämtland och tittade på blommor. Matte håller på med ett Herbarium, det vill säga en massa torrt hö som ligger och skräpar överallt. Sen ska allt klistras på papper och läggas i en låda, vilket slöseri med tid. Lite kul var i alla fall själva blomplockandet. Den här blomman fick vi inte plocka, den fick man bara ta kort på och titta på där den stod.Jag fick se en del spännande saker. En del var nästan för spännande. Både Ristafallet och Sveriges högsta vattenfall, Tännforsen, som jag inte hade den minsta lust att falla i. Jag gillar stilla tjärnar betydligt bättre eller små vattenpölar som man kan bada i. Oväsendet vid Tännforsen var öronbedövande och jag gick mer än gärna närmsta vägen tillbaks till bilen i sällskap med halta gammelhusse.Storulvåns fjällstation var mycket bättre. Där kunde man vandra med fötterna tryggt på marken och titta på djur- och växt-livet i Jämtlandsfjällen, ingen risk för att man skulle ramla i nån galen fors där. Lite fjällämlar, fjällväxter och småfåglar var vad jag såg där.Till kategorin onödigt spännande vill jag även lägga Vallsundsbron som jag gick över en kväll. Ett stup på ena sidan och en massa bilar på den andra. Lång var den också, betydligt längre än Verkströmsbron här i Arjeplog. Den såg ut att nå ändå upp till himlen när man började gå men vi kom ner igen på andra sidan, välbehållna.Sen gick det utför med skrämmande fart; Vi fick med en fripassagerare på vägen hem, en liten ettrig sak, nästan lika hemsk som mina bröder. Den enda förmildrande omständigheten är att hon är tjej och kommer förhoppningsvis att växa upp och bli mindre irriterande då.
Jag har hört att det är meningen att hon ska bo i Umeå sen och det ska bli rätt skönt att bli av med henne även om hon ska bo med min matte.Lite utställningar har jag även hunnit med, bland annat i Piteå.
Som vanligt var det grillkväll där efter utställningen. Som sex små negerpojkar satt de runt långbordet som var väldigt kort i år. Vi hundar var fler än medföljande mattar och husse. Det var beaglarna, Tessie, Molly och Aya, dvärgschnauzervalpen, Gimli, lapphundarna, Mikko och Ronja och finnspetsarna, Jonna och Bina. Sen var ju jag där också, och förgyllde tillställningen med min närvaro. Nästa år hoppas jag att det blir fler deltagare vid grillen så det blir som förr.Efter allt husvagnsliv blev det dags för riktig semester för en hund. Båtliv, fiske, hjortronplockning och märkning av skifteslinjer har jag roat mig med.

'

Det visade sig tyvärr att det är farligt att vistas i skogen. Det finns ilskna lämmel-lymlar där och vassa tänder har de också. Inte är de rädda för att använda dem heller. Jag råkade sticka nosen för nära en av dem och höll på att förlora en del av min vackra nos. Som tur är sitter den kvar även om det blödde rejält från den.Matte har fiskat och fått fina fiskar, både harr och abborre. Jag tycker att det spännande, att se hur fisken kämpar och far.Men mest spännande var det när matte fick en gädda. Jag satt och tittade på hela tiden och skällde lite för att hjälpa till, det borde väl vara samma sak med gäddor som med tjädrar tycker jag.
Sen släppte de gäddan, så den simmar vidare i Uddjaurs vatten.Så här gör gammelmatte när hon fiskar. Kliver i sjön med både byxor och skor på sig. Hon gillar att undersöka det faktum att inget vatten läcker ut ur kängorna, minst en gång varje år. Att det sen tar två dagar att torka skorna verkar inte bekymra henne nämnvärt.Ronja har löpt och jag har löpt efter henne. Tyvärr sprang hon ifrån mig denna gång också. Jag är fortfarande inne på att göra finska lappspetsar men jag blir hela tiden motarbetad av min omgivning. Jag ska göra ett nytt försök om sex månader men jag är rädd för att jag får konkurrens av Mikko då.Jag har fått ett kärleksbrev/vykort. Det var från "min egen Nessie" som varit på utställning i Danmark och badat i havet vid Skagen. Undrar om jag ska till Skagen någon gång.....

Nu är snart hösten här och den härliga fågeljakten och då är semestern slut, då börjar allvaret.
Jag längtar!
Frode

RSS 2.0