Resan till Umeå (juni del 2)

Vi har varit på utställning i Vännäs och på vägen dit passade vi på att hälsa på Risti -lapphundsvalp. Hon bodde på ett jättefint ställe med en stor äng och en sjö nedanför.
När jag såg henne kände jag verkligen att jag kan stå för mitt motto att det är bättre med en såld valp hos någon annan än fem i köket hemma hos mig! Jag tyckte nämligen att Risti blivit förtjusande söt och jag blev verkligen glad att se henne, nu när jag har henne på stort avstånd.
Tror att Risti såg lite skeptiskt på mig, hon kanske mindes att jag inte var stormförtjust över att umgås med henne och råttgänget tidigare.Vi sov i mattes lägenhet i Umeå och sen åkte vi till Vännäs på morgonen efter. Det regnade på oss där. Det gör inte mig så mycket, men Bolla tål inte att bli så blöt innan hon börjar likna en urvriden skurmopp. Det är bättre att ha lite lagom med päls och inte så mycket som Bolla, när det regnar.
Det gick rätt bra för oss. Vi som har prefixet Skarjaks alltså. Hunden från Älgstigens kennel (Bina) har inte riktigt den rätta färgen ännu. Hon ser lite grand ut som en finnspets med en touch av finsk lapphund d.v.s. röd med svarta hårtoppar. Men hennes pappa såg lika dan ut tidigare, och nu är han vackert röd, så med tiden blir nog Bina en av oss, tror gammelmatte i alla fall. På utställningar kan det hända mycket och mycket ska men se innan ögonen trillar ut. Dansande hundar är en av dessa saker. Euphoria var musiken och nog var hunden duktig men inte såg den ut som Loren precis. Innan jag skulle få för mig att bära mig åt på det sättet offentligt. Man måste tänka på sin värdighet!Helgens höjdpunkt var i alla fall att jag fick träffa Misa, min barndoms kärlek. Hon var lika söt som jag mindes henne och vi blev nog lika glada att träffas.När jag var liten så hade jag bestämt mig för att gifta mig med Misa. Vi nospussades och lekte varje dag och plötsligt var hon bara borta, och inte fick jag ta adjö ordentligt heller. Senare fick jag veta att hon flyttat ihop med två av Helgas söner, Mattis och Ville, och där har hon det nog bra. Kul att träffa henne var det i alla fall. Jag har så mycket tjejer att jag knappt kan hålla koll på allihop, men Misa hon var min första kärlek och gammal kärlek rostar aldrig!

Frode
Juni del 1

Jag har mycket att berätta om nu. Tyvärr är min spökskrivare lite lat så det har samlats på hög, men nu har jag tvingat henne till tangentbordet. Jag får nog lov att dela upp allt på tre delar annars blir det lite för mycket för henne.

Till att börja med så har matte äntligen kommit hem efter skolan och en månads Sverigeresa. Det är bara ett problem, hon är verkligen urtråkig. Om dagarna springer hon runt i skogen och tittar på träd utan tjädrar i, och på kvällarna sitter hon och glor på en dataskärm. Matte fattar inte att hon ska plocka fram alla de roliga leksaker som hon har i garderoben och leka med mig. Och detta trots att jag ger fina vinkar så fort jag kan. Vad mer kan jag göra än att ställa mig på bordet och gnälla lite? Dansa? Spela kastanjetter? Undrar om hon skulle se mig då?I början av juni hittade jag en ny hobby. Jag har alltid gillat fiske men inte förstått hur spännande det kan vara när man använder nät. Tidigare har jag inte fått följa med, de är rädda att jag ska trassla in tassarna i nätet, men gammelmatte lät mig hjälpa till. Hon ville att jag skulle ro, men det är inte min starka sida, så jag höll utkik istället. Utkik efter fisk! Jag tyckte gammelmatte var outhärdligt långsam när hon tog loss varenda fisk innan hon drog upp nästa. Jag hängde över kanten och såg hela tiden nya fiskar som behövde dras upp.

Vi fick flera sikar och en liten gädda, som förde ett väldigt liv. En gädda har jag fått tidigare men den var mycket större och mer skrämmande. Jag tycker bättre om sik bara jag slipper äta den. När det gäller fisk är det bara lax som är riktigt gott men det vet ni väl redan att jag tycker.

Senare på dagen åkte vi till Laisälven för att titta lite. Det var väldigt vackert där men jag gillar inte att vattnet rör på sig så vildsint. Just där vi var så var det inte så farligt men bara en liten bit bort forsade vattnet fram helt galet, tänk om jag skulle trilla i och åka med i forsen. Det är sånt som kan få mig att drömma mardrömmar.Nej nu får det räcka för denna gång. Nästa gång ska jag berätta om min Umeåresa.
Somriga hälsningar Frode


Jakten på toppen....!

Hej!
Jag har skaffat en ny hobby i väntan på jakten på fåglar i trädtoppar.
Jag ska bara jaga toppar i sommar.
Bergstoppar och fjälltoppar! Minst fem stycken ska det bli innan sommaren är slut.
Jag och gammelmatte har fått ett startkort i Top of Arjeplog av Pentti med familj och vi har gått ut hårt med att jaga toppen på Välbmapouda. Vägen upp var lätt tyckte jag som har fyrbensdrift och lite jobbigare tyckte gammelmatte. 
Det blåste rejält vid det lilla hus som står där uppe och det var bara sex grader varmt så jag fick inte titta så länge på utsikten innan vi gick ner igen. Vägen ner var riktigt jobbig tyckte gammelmatte som hade bra draghjälp av Bina som hade bråttom. Men ner kom hon helskinnad i alla fall.Nu planerar jag för nästa toppjakt, kanske på Renberget eller på Akkelis fast jag ska vänta på matte och ta henne med nästa gång. Jag har inte träffat matte på en månad, hon är på "Sverigeresa" i Halland, Skåne, Småland, Västmanland och Köpenhamn. När hon hamnade i Köpenhamn måste hon ha kommit fel på något sätt för det är väl inte Sverige precis. Men nu är resan snart över och då kommer hon hem för att börja jobba i "Sveaskogen" här i Arjeplog.Jag längtar till lördag då hon kommer!
// Frode


RSS 2.0