Min årstidskrönika

Hej!
Nu har vi fått vinter igen och det får mig att tänka på att det är rätt bra med årstider och att allt inte bara är samma hela tiden.
 
Januari
Så här i början av året brukar jag vara ganska trött, det tar på att fylla år och fira det med champange och fyrverkeri. För er som inte vet det så kom jag till världen på nyårsafton.
Sen är det ju inte ovanligt att det är kallt som sjutton i januari och jag gillar inte riktigt det. Men det går bra att starta året i soffan och planera framtiden och vad jag ska göra när vädret blir mildare.
 
 
Februari
Visst kan det forfarande vara grymt kallt i februari men nu börjar det blir längre dagar och mer tid till skidåkning. Som ni ser på bilden av Bina så kan snö vara rätt skoj, man kan gömma både sig själv och sina skatter under snön om den är mjuk och fluffig alltså. Under snön kan det finnas annat spännande också, som smågnagare och orrar. Det var under en skidtur som vi hittade orrens nattbo i snön, det finns en bild på boet i mitt inlägg från i februari nu i år om nån vill titta http://frodeestil.blogg.se/2012/february/.
 
 
Mars
Så skönt när dagarna börjar bli varmare. Även om det är kallt om nätterna så är riktigt sköna dar, om solen skiner alltså. Under mars brukar skotrarna komma fram på riktigt och så ska man pimpla. Och det är inte öl, utan fisk man pimplar. Gammelmatte gillar inte öl och det gör inte jag heller, jag tycker röding är bättre. Så jag och gammelmatte ska pimpla röding nästa mars, så får den som vill pimpla öl.  
 
 
April 
April är den femte årstiden säger de. Som vinter och vår på samma gång. Man kan att ligga på ett renskinn ute i snön och sola om man gillar det. Det brukar i alla fall innebära att vi är mycket ute i skogen och eldar och lagar mat från morgon till kväll.
Tyvärr händer det också att det föds valpar på våren, otäcka små råttor som tar över huset och förvandlar det till  kombinerad toalett och lekstuga. Jag har fått löfte att det inte ska bli nåt råttgäng här i huset under våren som kommer, så jag ser fram emot nästa april med förväntan.
I år råkade påsken ligga i april, den far och flyttar på sig lite hur som helst, men den brukar ofta bjuda på tjäder och så även i år.
 
 
Maj
Snön börjar försvinna och allt tinar i blixtfart. För ett par år sedan fick gammelmatte lära sig vad som kan hända med en väg på våren när snön smälter http://frodeestil.blogg.se/2010/june/. Men för det mesta är det ganska trevligt när vintern ger upp och våren börjar komma på riktigt. Här uppe kan det ibland bli så att våren är en dag lång ungefär. Först är det vinter och sen blir det grönt dagen efter. Så här i maj verkar det som om alla fåglar blir galna, det kvillrar, kvittrar och flaxar överallt. På vägarna spatserar tjäderhönor och tjädertuppar bara för att retas? Så känns i alla fall när jag ser dem från bilen utan att kunna komma ut. Voff Voff
Bina står för maj månads bild, som faktiskt är tagen på valborgsmässoafton, lite fusk alltså.
 
 
Juni
Tjoho, nu har snön fösvunnit helt och man kan springa obehindrat. Den livsfarliga isen har också tinat bort och det är bara vatten där den var. Och det är bra för jag gillar att åka båt och att fiska och det är ganska trevligt att bada ibland. Under sommaren brukar jag åka på en och annan hundutställning med min familj. I somras var det jag och Bolla som stod för showen, får se hur det blir nästa år.
 
 
Juli
Mygg och andra odjur kryddar tillvaron under juli. När man är hund är det mest knott som är hemska, de kryper in i pälsen och biter fast sig där. Den här sommaren tog alla pris i myggmängd dessutom, det gick knappt gapa när det var som värst. I juli brukar jag plocka hjortron och nu känner jag verkligen att det är tiden före som har börjat. Minst en tjädertupp brukar sitta vid nån hjortonmyr och nu ruggar fåglarna så de är inte så jättepigga på att flyga utan far gärna rakt upp. Tala om det att rycker i jaktgenerna, nu snart är det dags igen.
 
 
Augusti
Nu kommer den, höjdpunkten på året och det egentiga nyåret som infaller den 25 augusti. Min tid räknas i före och efter - Jakten, alltså.
I början av augusti är det fortfarande koppel på som gäller. Skogen vimlar av småttingar av alla sorter. Det bästa är om det vimlar av små tjädrar och orrar men i höstas var de få. Det var en kall och sen vår och det är nog inte så lätt att klara sig då, om man är en liten kyckling.
Min första jaktdag var en riktig fullträff för mig och matte. Det blev vår allra första fågel som vi jagat på egen hand utan att matte hade sällskap och moraliskt stöd med sig. Jag är så stolt! 
 
 
September
Så här härligt kan det vara i början av september.
Oh Heaven is a place on Earth.
Det är detta som gör livet värt, tyvärr får jag dela tiden med Jonna och Bina så jag får inte jaga som jag vill. Gammelmatte tjatar om att vi ska ta det lugnt och inte anstränga oss för hårt. Min lunginflammation och Jonnas hälta förra hösten ligger i färskt minne, då var det nära att det var slut på min blogg och allt annat med för den delen. 
 
 
Oktober
Om vädergudarna bara är nådiga och inte skickar hit en massa snö så är oktober min absoluta favoritmånad. All ohyra har defenitivt gått och lagt sig eller dött eller vad de nu gör på hösten. Det är mycket svalare så man behöver inte svettas så förgjordat heller. Alla löv som skymmer sikten har trillat ner ur träden. Tjädrarna har flyttat till trevligare marker så man behöver inte slafsa fram genom blötmyrar längre. Tidigare på hösten finns det stor risk att man kommer hem insmord i lera precis som min gammelmatte gjorde en dag i höstas. Jag vet inte om det berodde på lathet (jag tror det) eller på att hon underskattade sin vikt, men jag fick i alla fall se henne på alla fyra krypande genom en riktig blötmyr. Det gick nämligen bra attt att leka Jesus och gå på vattnet de första fem stegen, men sen tog fysikens lagar ut sin rätt och halva benen försvann ner i ett sugande intet. Ungefär som hon som ska plocka bär i Jokk-reklamen http://www.youtube.com/watch?v=7lSWcuNy9Xs, Den kvinnan sjunker hela hon och det skulle nog gammelmatte också ha gjort om hon inte kastat sig ner på alla fyra som en hund. Det tog hela eftermiddagen att försöka få bort geggan från skor och kläder. 
 
 
November
Nu har snön kommit igen och tyvärr även is och skare. Det kan bli vasst och hårt som tusan på marken. Det blir sår i tassarna och ni skulle höra hur det låter när en "smygjägare" tar sig fram över tuvorna. Sprid ut knäckebröd i ett lagomt tjockt lager på golvet och smyg sen fram över det så får ni en liten uppfattning om oväsendet. Det ställer högre krav på skällandet för att överrösta oljudet, en megafon på nosen skulle sitta fint men den skulle kanske störa spårarbetet.
Isarna har börjat frysa och det gillar jag inte. Jag är helt säker på att is kommer att bli min död och det blev jag redan under en skotertur i april 2009, när jag bara var drygt ett år gammal. Det kan ni också läsa om här i min blogg http://frodeestil.blogg.se/2009/april/. Efter den upplevelsen aktar jag mig för svag is så ordentligt, att jag till och med är rädd för att gå på skare som brister, fast jag är på torra land. Man kan ju inte vara helt säker på vad som döljer sig där under tänker jag.
 
 
December
Ja nu är kalenderåret nästan slut och allt ska börja om på nytt igen.
För min egen del handlar det om tiden efter. Det känns lite som om livet går från 110 till 3 km i timmen fast kroppen inte stannat riktigt ännu, utan ångar på som tidigare. En halvdags jakttur innebär minst 2 mil i benen och en massa jobb för nosen och huvudet. Livet efter innebär lite promenader i sakta mak, förhoppningsvis uppblandade med skidturer i skogen, men det tar i alla fall ett bra tag innan kroppen har gått ner i varv på riktigt.
Men sen börjar allt om på nytt!
God Jul och God ny födelsedag på er alla/
Frode
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Tarro m familj

Jättefin årskrönika! GOD JUL & GOTT NYTT ÅR önskar Tarro med flock!

2012-12-17 @ 19:30:00
URL: http://tingelingan.blogg.se
Postat av: ulrika

helt underbart att läsa! god fortsättning å gott nytt år till er alla :)

2012-12-25 @ 17:08:22
URL: http://www.svamplust.blogg.se
Postat av: Prärieugglan

vilken underbar årskrönika :)
Molle med familj önskar er en God fortsättning på året...

2013-01-03 @ 06:59:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0